Doustne leki przeciwzakrzepowe podaje się w celu zahamowania zatoru w naczyniach krwionośnych. Leki z grupy antykoagulantów blokują aktywność witaminy K, odpowiedzialnej za prawidłowe krzepnięcie krwi w organizmie. Substancje przeciwzakrzepowe sprawiają, że krew staje się rzadsza niż u osób, które nie przyjmują tego typu środków. Dzięki temu eliminuje się ryzyko powstania zakrzepu żylnego, który mógłby spowodować niebezpieczną dla zdrowia i życia pacjenta blokadę dostępu krwi do najważniejszych części ciała, takich jak: mózg, serce czy też płuca.
Dieta w trakcie leczenia preparatami przeciwzakrzepowymi
Rozpoczynając leczenie przy pomocy preparatów przeciwzakrzepowych, należy pamiętać o stosowaniu zbilansowanej diety. Nie bez znaczenia pozostaje tutaj ograniczanie produktów, które zawierają duże ilości witaminy K, zwiększającej ryzyko wystąpienia zakrzepu w naczyniach krwionośnych. Wśród nich znajdują się głównie: brokuły, brukselka, kiełki, rzeżucha, szpinak, kolendra, kapusta, a także inne warzywa liściaste.
Warto pamiętać, że zamrożone warzywa są zdecydowanie bardziej bogate w witaminę K, dlatego też mogą one zmieniać działanie leków przeciwzakrzepowych w większym stopniu. Znając przyczynę przyjmowania leków z tej grupy, warto zasięgnąć porady specjalisty, który udzieli szczegółowych wskazówek dotyczących tego, jakie pokarmy spożywać, a jakich lepiej byłoby unikać w trakcie kuracji.
Leczenie środkami przeciwzakrzepowymi
U pacjentów, którzy przyjmują antykoagulanty po operacji kończyn, leczenie potrwa około kilku tygodni. Chorzy na zakrzepicę kończyn dolnych zażywają leki przez kilka miesięcy, natomiast osoby z utrwalonym migotaniem przedsionków lub wszczepioną zastawką serca mogą kontynuować kurację aż do końca życia.